Recepti

limun torta

Recept:

Izmutite 8 žumanjaka, sa 180grama šećera. Dodajte 140 grama brašna, jedan iscedjeni lumun zajedno sa izrendisanom korom, i na kraju dodajte 8 belanca, koje smo pre toga izmutili u čvrst sneg.

Dobijenu masu sipamo u pleh na pek papiru i pečemo na 180 stepeni.

Kada se piškotica ispeče, isečemo je na tri jednaka dela.

Krem:

Špagete sa tunjevinom, brokoli, i sušeni paradajz

Na maslinovom ulju, propržite krupno seckan beli luk. Dodajte sitno iskidan na cvetiće brokoli. Kada se to kratko proprži, dodajte iz konzerve sa tunjevinom onu masnoću ili vodu. Dodajte i malo one vode u kojoj su se kuvali špagete. Stavite seckani sušeni paradaz, a, ako nemate, izostavite ga. Dinsta se kratko i doda se par kašika pire od paradajza.

Kada se lepo sve sjedini, dodamo tunjevinu.

Sve to pomešamo zajedno sa špagetama. Po želji možemo da dodamo još narendanog sira parmezana, i promešamo da se parmezan otopi i da onaj kremast ukus špagetama. 

turšija bez konzervansa

Jednostavan, jeftin, zdrav način za fermentisanje zimnice. Bez sirćeta, bez konzervansa, bez vinobrana. 

Fermentisana hrana sadrži više C vitamina (setite se kiselog kupusa, koji se fermentiše samo sa slanom vodom), i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Takva hrana obiluje probioticima, pa nam nisu potrebni probiotici iz apoteke. 

Evo recepta:

Razmutimo u 1L vode, 1 supenu kašiku soli. Ako imate mogućnosti, neka ta voda bude flaširana, jer hlor ubija bakterije koje treba da naprave vrenje. 

lavanda

Ulje od lavande, pravimo kao i ono što smo pravli od kantariona. Uberemo cvet lavande, bez one drške, stavimo u teglu i nalijemo sa maslinovim uljem. Teglu iznesemo na sunce. Posle dve do tri nedelje, procedimo ulje kroz gazu. Ulje čuvamo u tamne bočice. 

Velika je radost napraviti domaće ulje. Mirisaće vam cela kuća. O, dobrobitima ulja od lavande, neću da pišem, jer je prepun internet sa ovom informacijom. 

kantarion cvet

Evo, potopljeni cvetovi kantariona, u maslinovom ulju. 

Treba još samo da odstoje, tri do četiri nedelje, na suncu. Onda se ulje procedi kroz gazu. Krajni rezultat je da smo dobili domaći macerat.

Sve što sami napravimo, ima mnogo bolji efekat, jer smo uložili našu energiju i ljubav u taj macerat. A, o mirisu u kući dok kidamo cvetiće, da i ne govorim ;-)

Roza

Lišče od cvekle

Mnogi znaju, a još toliko i ne znaju da je lišće od cvekle, zdravije i od samog korena. 

Koristi se kao što koristimo spanać, blitvu, i razne druge salate. Lišće je veoma dekorativno i odličnog je ukusa, pa tako je idalno za salate. Možemo da pravimo i razna jela, priloge...

Ja sam danas pravila salatu od lišća cvekle, zelene salate, vlašca i mladok luka. 

Pored obilja vitamina i  minerala, sadrži i aminokiselinu Triptofan koja je osnova za izgradnju serotonina, koji je odgovoran za naše raspoloženje. 

Eto, jedemo zeleno, budemo zdravi i veseli. 

torta sa jagodama

Ovaj recept je iz glave, a sastojke sa onim što sam imala u kući.

Piškot: 3 patčija jaja, 2 kokošja, izmuti se dobro sa 10 kašika braon šećerom. Kada to dobro izmutimo, dodamo 5 kašika brašna i na vrh noža peciva. 

Pečemo u kalupu, kao i obično kada pečemo bilo koji piškot. 

Palačinke napravljene sa kokosovim mlekom, i pečene na kokosovom ulju.

Napravite sve isto kako pravite palačinke, a umesto mleka stavite kokosovo mleko u prahu prethodno razredjeno sa vodom. Pecite na kokosovom ulju. Palačinke su kvalitetnije a i ukusnije. Cela kuća će vam mirisati na kokos.

gotove klice suncokreta

Ove klice su veoma ukusne i zdrave. Sada je sezona povrća, pa su klice idealne u kombinaciji sa paradajzom, zelenom salatom, krastavcima...itd. 

Kako napraviti klice od suncokreta:

humus, pašteta od leblebije

Ništa bolje, nego kada sami kući napravimo jelo. Tako i sa humusom. Ima da se kupi u samoposlugama, a ukus, nema veze sa onim kada napravimo kući.

Evo recept:

Uveče potopimo sirovu leblebiju u hladnu vodu. Sutra dan je skuvamo, a kuva se negde oko dva sata. Procedimo, a, vodu od kuvanja sačuvamo. Kašikom ili rukom promešamo zrna da počne da im otpada ljuspa. Očistimo ljuspe što više možemo. 

Pages