Recepti

lavanda

Ulje od lavande, pravimo kao i ono što smo pravli od kantariona. Uberemo cvet lavande, bez one drške, stavimo u teglu i nalijemo sa maslinovim uljem. Teglu iznesemo na sunce. Posle dve do tri nedelje, procedimo ulje kroz gazu. Ulje čuvamo u tamne bočice. 

Velika je radost napraviti domaće ulje. Mirisaće vam cela kuća. O, dobrobitima ulja od lavande, neću da pišem, jer je prepun internet sa ovom informacijom. 

kantarion cvet

Evo, potopljeni cvetovi kantariona, u maslinovom ulju. 

Treba još samo da odstoje, tri do četiri nedelje, na suncu. Onda se ulje procedi kroz gazu. Krajni rezultat je da smo dobili domaći macerat.

Sve što sami napravimo, ima mnogo bolji efekat, jer smo uložili našu energiju i ljubav u taj macerat. A, o mirisu u kući dok kidamo cvetiće, da i ne govorim ;-)

Roza

Lišče od cvekle

Mnogi znaju, a još toliko i ne znaju da je lišće od cvekle, zdravije i od samog korena. 

Koristi se kao što koristimo spanać, blitvu, i razne druge salate. Lišće je veoma dekorativno i odličnog je ukusa, pa tako je idalno za salate. Možemo da pravimo i razna jela, priloge...

Ja sam danas pravila salatu od lišća cvekle, zelene salate, vlašca i mladok luka. 

Pored obilja vitamina i  minerala, sadrži i aminokiselinu Triptofan koja je osnova za izgradnju serotonina, koji je odgovoran za naše raspoloženje. 

Eto, jedemo zeleno, budemo zdravi i veseli. 

torta sa jagodama

Ovaj recept je iz glave, a sastojke sa onim što sam imala u kući.

Piškot: 3 patčija jaja, 2 kokošja, izmuti se dobro sa 10 kašika braon šećerom. Kada to dobro izmutimo, dodamo 5 kašika brašna i na vrh noža peciva. 

Pečemo u kalupu, kao i obično kada pečemo bilo koji piškot. 

Palačinke napravljene sa kokosovim mlekom, i pečene na kokosovom ulju.

Napravite sve isto kako pravite palačinke, a umesto mleka stavite kokosovo mleko u prahu prethodno razredjeno sa vodom. Pecite na kokosovom ulju. Palačinke su kvalitetnije a i ukusnije. Cela kuća će vam mirisati na kokos.

gotove klice suncokreta

Ove klice su veoma ukusne i zdrave. Sada je sezona povrća, pa su klice idealne u kombinaciji sa paradajzom, zelenom salatom, krastavcima...itd. 

Kako napraviti klice od suncokreta:

humus, pašteta od leblebije

Ništa bolje, nego kada sami kući napravimo jelo. Tako i sa humusom. Ima da se kupi u samoposlugama, a ukus, nema veze sa onim kada napravimo kući.

Evo recept:

Uveče potopimo sirovu leblebiju u hladnu vodu. Sutra dan je skuvamo, a kuva se negde oko dva sata. Procedimo, a, vodu od kuvanja sačuvamo. Kašikom ili rukom promešamo zrna da počne da im otpada ljuspa. Očistimo ljuspe što više možemo. 

Špagete barilla sa belim lukom i vlašac

Zašto volim kuću i dvorište? Zato što imam sve: Povrce, začine, voće, mir i tišinu.

Sve to neprskano, jedem direktno iz bašte, i ne perem :-) Takva hrana ima ukus, koje nijedno jelo nema, pa, i u najskupljim restoranima. 

Recept za barilla špagete:

Na maslinovom ulju, kratko propržite sitno seckani beli luk. Dodajte seckani vlašac i kratko propržite. U, sve to stavite skuvanu i procedjenu testeninu, i promešajte da se to lepo sjedini.

Servirajrte uz parmezan, i uživajte u ukusima, belog luka i vlašca. 

Roza

med od maslačka

I, dalje u dvorištu prepuno maslačka, više se trava i ne vidi. Posvuda samo nežni, žuti cvetići maslačka, i puno pčelica oko njih. 

Danas sam pravila med od cvetova, maslačka.

Recept:

Uberite cvetove maslačka, bez drške i poredjajte u staklenu teglu, sa cvetom prema gore. Na svaki sloj cvetova, pospite šećer. I, tako red cvetova, red šećera, slažite do vrha tegle, i završite sa šećerom. Na jednu teglu, ide oko 400 gr. šećera.

tinktura od maslačka

Proleće i prepun travnjak sa maslačkom. Šteta da ga ne iskoristim, pa sam napravila tinkturu. 

Maslačak je bogat vitaminima C i A, mineralima (magnezijum, kalijum, natrijum), organskim kiselinama, gvoždjem. Koristi se preventivno ili namenski za lečenje raznih bolesti. Odličan lek za jetru, bešiku, bubrege, kardiovaskularna obolenja, povišeni šećer, smanjuje masnoću u krvi, pročišćava krv...i razne druge bolesti. 

Pages