Čatni od ananasa

Čatni od ananasa
čatni od ananasa

 

Ovo slatko, slano, ljuto, kiselo jelo, obožavam!

Kako je kod nas sezona ananasa, tako se danas spremio i čatni od ananasa.

Dobro bi bilo da je ananas svež, ali može i onaj iz konzerve, jer je i on odličan.

Ovde iskoristite i onaj sok, u kom stoji ananas, a za toliko smanjite kasnije vodu u receptu.

Sprema se brzo, a evo ga i recept:

Na puteru gi, ili bilo kojoj masnoći (može obično ulje), kratko propržimo jedan crni luk. Dodamo komadić iseckanog svežeg djumbira. Kašikica slačice, (ne mora ako nemate), i jedan cvetić karanfilića. Naseckajte jednu papriku, i još kratko pržite pa dodajte ananas iseckan na kockice. Dinstajte 10-tak minuta pa nalijte 1dl jabukovog sirćeta i 3dl vode. Poklopite i dinstajte na srednje jakoj vatri.

Posle 20-tak minuta dodajte 3-4 kašike šećera ili bilo koje sladilo. Procenite sami kada je pri kraju, i ako je potrebno dolijte još malkice vode. To znači  da treba da bude ni pregusto ni preretko! Za kraj, dodajte kašičicu kurkume,  pola ćilija i kašičicu do dve mlevenog kumina (vrsta kima) dinstajte još pet minuta. Čatni treba da bude na kraju kao gusti sos, a u tome nam pomognu upravo ovi praškasti začini na kraju, pogotovo kurkuma.

Jede se uz pirinač. U Indiji se ovo jelo smatra za luxuz, pa ide samo kao mali prilog uz kari. Neverovatno hranjivo, zdravo, lako i jeftino!

Čatni, inače može da traje dugo, dugo...i čuva se u frižideru.

Na ovaj način možete da pravite čatni od bilo kog voća i povrća, a sa začinima se igrajte.  Cimet je odličan začin, kod većina čatnija!

Roza

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120