Gi

Gi puter

Puter Gi sam izdvojila iz rubrike zdravlja, i pored toga što on itekako tamo pripada. Zbog njegovih neverovatnih osobina, Gi je dobio posebnu rubriku. Sa ovim čudom od namaza sam se upoznala preko mog prijatelja koji je živeo i radio u Indiji i preneo meni tajnu, kako se Gi pravi i kako i zašto ga koristiti u ishrani.

Od tada pa nadalje sva dosadašnja ulja (sem maslinovog) sam zamenula sa puterom Gi Hrana je zdravija i neverovatno ukusnija, a kolači nezamenjivi. Margarine koje sam uvek izbegavala, sada su zaista samo prošlost.

GI Puter

GI Puter je poreklom iz Jugoistočne Azije a koristi se najviše u Indiji i Pakistanu. To je prečišćeni puter (naš narod ga zna pod imenom “maslo”), odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka. Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kuvanju, kao namaz umesto putera, margarina. Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama (“tačka dimljenja” mu je preko 250 C) i zadržava svoj prirodni ukus.

2.400 RSD