Heljdino brašno, sa ljuspicama ili bez

brašno od heljde i ljuspica
veća količina ljuspica u brašnu,

Heljda ne spada u grupi žitarica, ne sadrži gluten, već sadrži protein koji je sličan glutenu. Nazivaju je i crnim žitom, a ustvari je zeljasta biljka, srodna biljci rabarbara. Semenka se sastoi iz dva dela, unutrašnje zrnce koje se koristi u ishrani i spoljna ljuspa, opna koja se koristi za punjenje jastuka.

Očišćeno zrno od ljuspe, sadrži obilje minerala i vitamina, ugljene hidrate, belančevine, protein,

U ishrani koristimo,  zrno za pravljene razna variva i brašno.

Zašto pišem ovo, zato da bi vam ukazala da kod nas u brašno proizvodjači brašna ubacuju jednu količinu mlevene ljuspe. Otuda onaj otpor u brašnu, grebuckanje po jeziku, škripanje pod zubima.

Zašto to rade, pa da bi dobili na kilaži, jer neznaju šta će sa ljuspom koja je već izmrvljena i nije više kvalitetna za punjenje jastuka, pa bi trebali da je bace. E, oni su izmislili da ako u brašnu ima braonske flekice da to liči na integralno i prodaje se pod imenom integralno brašno, bolje će se prodavati kao zdravo brašno i naravno skuplje! Neosnovano skuplje…  Nema veće gluposti, i obmane kupaca. To nije žitarica pa da bude integralna. Sve hranjivo je u zrnu, takvo kakvo jeste, oljušteno! Ljuspu neće ni stoka da jede, jer u njoj nema ništa hranjivo već od oštrine ljuspica možemo oštetiti usnu šupljinu i organe za varenje.

Ja sam brašno prosejala i iz njega izbacila poveću količinu ljuspica, ali i dalje je bilo krckavo pod zubima.

Stalno govorim da će ljudska vrsta sama sebe sahraniti, što sve većim prskanjem pesticidima, i smišljana kojekakve gluposti radi bolje prodaje, kao što je slučaj sa ovim brašnom. Pitam se dok jedem heljdopitu, “jel jedem pitu ili jedem pesak”… Jel jedem palačinke ili grickam kamenčiće.

Eto, to je moje iskustvo sa heljdinim brašnom.

Roza

 

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120