Brašno, koje se dobija mlevenjem oljuštenog zrna heljde, je vrlo ukusno i hranljivo. Koristi se za pripremanje palente, hleba i peciva (kao dodatak drugih žitarica), pita, palačinki, torti i drugih specijaliteta, kao i testa za rezance. Heljdino brašno se koristi kao dodatak drugim vrstama brašna. Brašno heljde je tamne boje i nije glatke strukture. Heljda je bogata ugljenim hidratima, lako je probavljiva, ne podiže nivo glikoze u krvi, pa je pogodna, kako za lica s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Ne sadrži gluten!
Podsetimo samo da se u ishrani čoveka koristi samo oljušteno zrno heljde. Zrno heljde je jako slično pirinčanom, pa se tako može zrno pirinča zamenuti sa zrnom heljde i dobijemo jelo bogatijem sa prehrambenim vrednostima a i lakše se vari.
Dakle slobodno eksperimentišite, kuvajte ga kao kašu, varivo, dodajte ga varivama od povrća, a ono najbolje ćete iz zrna da izvučete na taj način što će te ga isklijavati.