Zdravi recepti – Slatko od višanja sa fruktozom, pogodno i za dijabetičare

zdravo slatko od višanja sa fruktozom
zdravo slatko od višanja sa fruktozom
zdravo slatko od višanja sa fruktozom

 

Evo sam kao prava domaćica, u rano proleće  kuvam slatko. Pun zamrzivač višanja a sav smo pekmez i slatka smazali. Pa mi tako pade na pamet da skuvam slatko od višanja. Napravila sam kao i obično, sa fruktozom. Za sve one koje žele da naprave zdrav, pekmez ili  slatko, treba da izbace beli šećer, pektin, želatin i dodaju samo fruktozu. Za sat vremena kuvanja dobila sam prelepo i zdravo slatko!

Bliži se leto pa sa tim i obilje voća, razmislite dali ćete staviti želatin i pektin, pa i beli šećer. Pre dve godine sam pravila pekmez i slatko sa fruktozom, i ni jedna teglica nije se pokvarila. Nisam stavljala nikakav konzervans, samo voće i fruktoza. Evo danas je pojedena zadnja teglica. 

Dakle, odprilike ide 1:1(voće-fruktoza) kada kuvate slatko (može i malo manje fruktoze), i 1:0.5 (voće-fruktoza) kada kuvate pekmez. Kuva se na jačoj vatri, i sklanja se sa strane pena koja se stvara.

Sipate u čiste tegle dok je vrelo, poklopite i odmah okrenite teglu od naopačke. Neka tako okrenuta stoji par minuta i vratite u normalan položaj. Na taj način se stvori vakum i slatko nam se neće pokvariti.

Eto, to je bila ideja kako da iskoristite voće iz zamrzivača, i kako sebi da pravite zdravu zimnicu. Sve ono u prodavnicama je samo izvikano i izreklamirano, sa puno konzervanasa, pektina i želatina. Sve te bakine ili kakve već tajne, imaju u sebi pektin (znači, šećer i voda, jer kada dodaš pektin onda možeš dodavati koliko hoćeš šećera i vode); u tome je tajna "Bakine tajne"!

Roza

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120