Prirodno fermentisana zimnica

turšija bez konzervansa
turšija bez konzervansa
turšija bez konzervansa

Jednostavan, jeftin, zdrav način za fermentisanje zimnice. Bez sirćeta, bez konzervansa, bez vinobrana. 

Fermentisana hrana sadrži više C vitamina (setite se kiselog kupusa, koji se fermentiše samo sa slanom vodom), i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Takva hrana obiluje probioticima, pa nam nisu potrebni probiotici iz apoteke. 

Evo recepta:

Razmutimo u 1L vode, 1 supenu kašiku soli. Ako imate mogućnosti, neka ta voda bude flaširana, jer hlor ubija bakterije koje treba da naprave vrenje. 

U, čiste tegle stavljamo povrće koje želimo, a to može da bude karfiol, brokoli, kupus, krastavci, beli luk, crni luk, šargarepa, cvekla, zeleni paradajz.... Dodajte i malo bibera u zrno, lovorov list, obavezno belog luka, da dobijemo bolji ukus zimnici, i koren rena. 

Kada sve dobro složite u teglu, onda zalijte sa usoljenom vodom i zatvorite tegle sa poklopcem. Ako nemate poklopac, stavite prijanjajuću providnu foliju. Posle jedan dan, povrće će početi da fermentiše. Onda, svaki dan, 2-3 puta dnevno, na kratko odvrnemo poklopac da udje vazduh. Videćete kako se odvija proces fermentacije, koje je nalik na gazirani sok. Potom ponovo zavrnemo poklopac i tako radimo sve dok traje fermentacija, a u medjuvremenu primetićemo kako se počinje zamućivati voda u tegli. Posle 10-tak dana kada stane fermentisanje, probamo ukus i ako nam se dopada, ako nam ne treba jači ukus, onda stavimo tegle na hladno. Tako što smo ih stavili na hladno, usporavamo dalji proces fermentacije. 

Prednost ove zimnice je, što možemo uvek u svako doba godine da je pravimo u manjim količinama, i uvek sa povrćem koje nam je tada dostupno. 

Roza

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120