Heljdin slatki pomelo

heljdin slatki pomelo
heljdin slatki pomelo

Pomelo (Citrus maxima), je citrusna voćka nalik grejpfrutu. Najveće je citrusno voće i teži od 1-2 kg. Ima slatkast ukus sličan grejpu, ali ne i gorak.

Odličan je izvor C, vitamina, karotina, kalijuma, folne kiseline.

Primetila sam da ima u prodavnicama zdrave hrane, neke kockice ušećerene od kore od pomela, pa mi palo na pamet da sama skuvam koru. Napravila sam nešto slično kao slatko.

Te kockice u „zdravim hranama“ su veoma slatke, i obojane nekom zelenom bojom. Sve u svemu, tu sada više nije ništa zdravo, jer je beli šećer, pa još i veštačka boja.

Ali mnoogo je ukusno!

Kupila sam pomelo (nije baš jeftino), možete ga naći u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici. Oprala, očistila kao što se čisti narandža, skine se i ona bela opna okolo sočnih kriški i pojede se. Koru sam iseckala na kockice.

Stavi se da provri odprilike 1kg. fruktoze i 0.5 lit. vode. Dodaju se kockice, može i komadi voća ako vam je ostalo, ja sam iseckala i jedan limun. Sve to kuvajte dok se ne dobije pihtijasta masa, a to je odprilike oko pola sata kuvanja. Usput ako vam nije dovoljno slatko, dodajite šećera, a ako želite da imate i više sirupa, dolivajte i vodu.

Stavite u teglu, i to je to! Ukus je odličan i nije baš nalik na one zelene ušećerene kocke u radnji. Ali jedno je bitno, ovo je sigurno zdravije i jeftinije, jer ste iskoristili celu voćku.

 

Roza - Heljda

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120