Zdrava Saher torta

Zdrava Saher torta
Zdrava Saher torta
Zdrava Saher torta
Zdrava Saher torta
Zdrava Saher torta

Zašto zdrava? Zato što sam izbacila šećer, zamenula ga sa fruktozom i umesto margarina stavila kvalitetan puter i kvalitetnu čokoladu za kuvanje (sa visokim procentom kakao).

Dok sam pravila ovu tortu, palo mi na pamet da mi ne treba pomoćnik! Zašto? Zato što su pomoćnici ujedno i lizači, polizali bi sve šerpice u kojima se muti i topi čokolada. Kada nema pomoćnika onda je glavni kuvar, lizač šerpica. E, tako sam ja danas bila, sama pravila, sama lickala topljenu čokoladu.

Evo ga recept:

Umutimo 150 grama kvalitetnog putera sa 150 grama fruktoze. Zatim uz neprestano mešanje dodamo 6 žumanjka, jedno po jedno, 150 grama kvalitetne čokolade za kuvanje, prethodno otopljenu na pari, kašiku po kašiku. Onda sledi 150 grama brašna, takodje kašika po kašiku. Na kraju dodamo dobro ulupan sneg od 6 belanaca i pažljivo umešamo  sve zajedno. Masu izručite u kalup za tortu, prethodno namazanim puterom i obložen hartijom za pečenje.

Peče se na 220 stepeni, oko sat vremena. Procenite sami, kada je gotovo.

Pečenu tortu, ohladimo, prerežemo na pola i premažemo pekmezom od kajsija. Može, bilo koji drugi pekmez, ako nemate od kajsija.

Zatim sledi ono najbolje! Preliv od čokolade i lizanje šerpica. Topimo na pari 180 grama čokolade za kuvanje i 80 grama mlečne čokolade (onih 20-tak grama mlečne čokolade sam pojela dok sam pila zeleni čaj), ¼ šoljice fruktoze i 1/3 šoljice vode. Na kraju dodamo kašičicu putera. Sve dobro otopimo i promešamo.

Prelijemo tortu i ukrasimo po želji! Šerpicu brzo olickamo, dok nije neko naišao!

Torta se jede sutradan, da bi pekmez dobro se upio u piškotu.

Saher torta je prelepog ukusa i mirisa. Pravila sam je uoči Nove nam, 2013 godine.

30.12.2012

Roza kraljica heljde 

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120