Zdravi recepti - Štir ( Amaranthus retroflexus)

supa sa štirom
Štir

 

Samo da napišem par reči, tačnije da podsetim jer je internet prepun raznih tekstova i recepata od štira.

Amarant, štir (Amaranthus retroflexus) – isto kao heljda i kinoa je autohtona žitarica. Po poreklu ne spada u žitarice, ali ima skoro sva svojstva, kao i žitarice. Spada u najstarije žitarice u svetu. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike i toplijih krajeva Azije. Postoji oko šezdeset vrsta amaranta, od koje se mnoge uzgajaju kao žitarice. Otporan je na visoke i niske temperature..

Lišće štira je jestivo i ima izuzetnu nutritivnu vrednost (mnogo veću od vrednosti spanaća). Listovi su bogati izvor minerala (posebno kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i gvožda), i vitamina (beta karotina, niacina, riboflamina i vitamina C). Lišće se koristi sveže na isti način kao i povrće ili kao začin. Može se pripremiti kao varivo ili kao prilog uz jelo uz dosta začina (jer lišće ima neutralan ukus). Semenke su takodje jestive i lekovite. Ojačavaju nervni sistem, mozak i metabolizam, E vitamin ima antikancerogeno delovanje, sprečava oksidaciju holesterola i pomaže kod infekcija.

A, sada da predjem na stvar: Već danima obilazim Somborsku pijacu i ne mogu da verujem da silni nekadašnjih proizvodjači povrća, sada su se pretvorili u trgovce. Dakle, nemaju svoj proizvod već kupuju u veleprodajama i prodaju po pijacama. Sve tezga do tezge sa kloniranim povrćem. Svima je isti dobavljač! Sve je plastično i bez ukusa. O nezdravosti da i ne govorim!

Nema tu šta da se isteriva pravda već ašov i motika u ruke i prekopati gde god nadjete slobodno mestašce pa napravite sebi bašticu,  proizvedite  povrće i začine, koje nećete tretirati otrovima.

Tako sam ja uradila, i evo začinsko bilje je već nabujalo, čeka se paradajz, krastavce već ima po koji komad…itd. A štir je u bašti pod posebnom zaštitom. Čovek koji kosi travu je bio opomenjen na vreme da mi štir ne dira :-)

Danas sam napravila:

Povrtna supa sa štirom

Skuvajte kratko iseckan crni luk sa zelenim perjem, šargarepa, krompirić (i šta god još poželite). Posolite i dodajte krupno seckani štir. Kuvajte dva do tri minuta i supica je gotova. Ukus fenomenalan. Po želji možete da dodate u tanjir i malo pavlake. ( Ja je lično ne stavljam, jer mi odvuče ukus od zelenila).

Roza

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120