Rozina Geršla

Roza Knežević, zdravi recepti

 

Reč „Zdravo“ je postala toliko ofucana i više mi se i ne upotrebljava, mada sve ovo spada u zdravu ishranu. Kada odete u  prodavnicu zdrave hrane, bar polovina proizvoda nema veze sa zdravim. Da se ja sada tu sama sa sobom ne svađam, da pređem na stvar.

Elem, kako moj dečko stalno kupuje neko zrnevlje i semenje u „Zdravim hranama“, tako mi to donese, i veli mi da se ja sada snađem! Onda ja nemam izbora, već izmišljam recept i pravim nam ručak. Ovog puta je to bila Geršla (oljušteni ječam)!

Geršla je bogata belančevinama, gvoždjem, vitaminom B grupe. Sadrži puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi. Ječam je dobar za jetru i žučnu kesu, deluje smirujuće na nervni sistem.

 

Evo ga i recept današnjeg ručka:

Preko noći potopite šolju geršle u hladnu vodu. Za to vreme krene klijanje i žitarica dobije vitamine i minerale, i lakše se skuva!

Na ulju prodinstamo glavicu crnog luka. Dodamo na tanke kolutiće iseckanu jednu šargarepu, pa zatim dve iseckane paprike , pa dva češnja belog luka. To dinstamo kratko i dodamo još malo kupusa svežeg, iseckanog na rezančiće. 

Geršla sa povrćem

Kada se to sjedini dodamo geršlu i nalijemo sa vodom. Voda treba dobro da prelije sve to, a kasnije možemo da dodajemo vrele vode ako bude potrebno. Sve to kuvamo u poklopljenom tiganju. Kuva se malo više od pola sata. Probajte, treba da zrno bude mekano za jelo. Inače zrno se ne raskuvava, već ostane onako celo - daje "otpor" pri jelu- ali neverovatno je ukusno. Posolimo, pobiberimo, dodamo iseckano peršunovo lišće, i to je to!

Ako želite da napravite još zdarvije jelo i da eksperinetišete sa ukusima, začinite je kurkumom

Geršla se odprilike ponaša u kuvanju kao integralni pirinač, pa sam ja od ostatka potopljene geršle napravila poslasticu. Recept će biti u narednom članku.

Roza-kraljica heljde

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120