Sarmice od kelja

Sarmice od kelja
Sarmice od kelja

 

Kupila sam sinoć jednu glavicu kelja, teška oko 900gr, a koštalo me je 70 dinara.

Od toga sam napravila svečani ručak, za 5-6 osoba.

Sezona kelja je počela, a da vas ja ne bi zamarala šta sve kelj sadrži i zbog čega ga treba često koristiti u ushrani, obavestite se preko pretraživača na google.

Evo samo jedan podatak da: U sirovom kelju ima neverovatnih 120 mg vitamina C (200% od preporučenog dnevnog unosa), a u kuvanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa)

Evo ga recept za ovo preukusno i jeftino jelo:

Izvadimo listove kelja i odstranimo onaj deblji deo lista. Sredinu kelja, gde su listići manji, ostavimo za čorbu.

Prvo stavimo da se kuva čorbica. Iseckamo srednji deo kelja, jedan crni luk, jedan krompir, jedna šargarepa i veza peršunovog lista. Sve to nalijemo sa vodom, posolimo i kuvamo.

Kada je povrće skuvano, za nekih dvadesetak minuta odprilike, uzmemo štapni mikser ili blender i napravimo krem čorbu. Na kraju dodajte jednu pavlaku ili kiselo mleko. Posolite i pobiberite po želji. Ko hoće da pojača hranjivost čorbe, neka doda i začin kurkumu.

Paralelno sa kuvanjem čorbe, kuvamo kratko u slanoj vodi i lišče koje smo odvojili.

Lišće je sada smekšalo (ne smete dugo da kuvate, jer će se listovi raspasti), i punimo svaki list, kao kada pravimo sarmu od kupusa.

Nadev sa kojima punimo listove je vegetarijanski. Na ulju propržimo crni luk, U to dodamo 100 gr. barenog pirinča i 100 gr. sojinih ljuspica ( prethodno potopljenih u slanoj vodi).

Posolimo i pobiberimo. Sarmice složite u tepsiju i prelijte sa belim sosom, toliko da prelije sarmice. Beli sos sam napravila, tako što na ulju se proprži brašno, nalije se sa vrelom vodom i posoli. Sos ne treba da bude pregust, već malo ređi. Po želji možete da izrendišite i malo nekog tvrdog sira od gore. Sve se to zapeče u rerni.

I, eto obilnog i hranjivog ručka. Dobili smo i čorbu i glavno jelo, opet za 200-300 dinara.

Kao prilog, najbolje ide kiselo mleko ili pavlaka.

Roza-kraljica heljde :-)

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120