Tekst za Ekonometar.rs

Roza Knežević Dončeva
Roza Knežević
Roza Knežević

Roza Knežević, po zanimanju medicinska sestra, koja je napustila siguran posao davne 91 godine i otišla u privatni biznis tada sa svojim suprugom, Posle, deset godina uspešnog rada sa bojama i lakovima,  samostalno otvorila butik ekskluzvne garderobe, gde je posle osam  godina uspešnog rada, u prostorijama butika, nastao i razvio se posao koji danas radi punih sedam godina.

Sve je počelo od toga da su mušterije u butiku tražile korekciju nogavica. Došla sam na ideju da nabavim mašinu za šivenje, za koju nisam imala novaca, pa sam pozajmila od tetke. Mašina je bila naravno stara, a ja nisam imala nikakvo iskustvo sa šivenjem. Kada sam sela za mašinom, ja sam već znala da šijem, kako, ni sama ne znam. Ubrzo sam zaradila podosta novaca od skraćivanja farmerica, pa sam kupila polovnu, ali dobru mašinu, Tako sam počela da šijem neke torbe, šaleve, i kojekakve sitnice, koje su se odma prodavale.

Tada sam, slučajno na internetu naletela na neku fotografiju sa jastukom za meditaciju u obliku polumeseca. Ta fotografija je presudna za moj današnji mnogo voljeni posao. Mučila sam se dva meseca, dok nisam napravila model jastuka, kakav je bio na slici. Mučila sam se jer nisam imala pojma o krojenju, a nije bilo ko da mi objasni. Kada je proizvod bio gotov, javio se novi problem, sa čime uraditi punjenje jastuka. Bilo je ovo i ono, dok nisam pronašla ljuspice od heljde. Da objasnim samo, da heljda raste i najbolje prinose daje, kada se gaji na nadmorskoj visini od preko hiljada metara i da je sva heljda organska, jer nema potrebe da se tretira sa nikakvim sredstvima.

Ljuspica je veoma deficitarna u Srbiji, pa se često uvozi iz Rusije, i Ukrajine. U, Srbiji većina proizvodjača jastuka za spavanje koriste mlevenu ljuspu, dobijenu mlevenjem zrna na kamenu.  U, tom slučaju jastuk punjen sa takvom ljuspicom, je težak, i neudoban. Moram da priznam da sam se veoma namučila dok nisam pronašla dobavljača ljuspica, koja je nastala mašinskim čišćenjem heljde.

Tada sam jastuk stavila u prodaji na jednoj web stranici o jogi. Posle nepunih dva meseca se javio čovek, koji kaže da je video jastuk za meditaciju, ali njemu ustvari treba neki jastuk koji bi bio sa rupom, jer ima bolove u kičmi od dugog sedenja na kompjutersku stolicu.

Novi izazov za mene, ali ovoga puta jednostavno rešen, jer sada već imam iskustva sa krojenjem i šivenjem,. Jastuk uradjen i poslat za dva dana naručiocu, i onda čekanje da on javi kako mu odgovara. Kako se on nije javio, ja sam mu pisala poruku i pitala za iskustvo. Odgovor je bio veoma pozitivan, a čovek prezadovoljan.

Već tada sam znala da će to biti moe novo zanimanje, proizvodnja jastuka od heljde. Ouvek sam govorila da ću ja da spasim narod, ja ili niko drugi. Sa puno ljubavi i elana, počeli su da nastaju i ostale proizvode, jastuk za spavanje, razne jastuke za meditaciju, jastuke za dekubitus, trudničke jastuke, jastuci za bebe, jastuke za kičmu, razne bolstere za jogu, jastuke za pse i mačke, jastuk za sex, za koji tvrdim da je 100% moj izum.

Sve modele jastuka sam radila sama, intuitivno, i nikada nisam pratila dali imam konkurenciju, dali ima sličnih proizvoda na tržištu, koje su njihove cene...itd. Ja sam radila sa puno ljubavi i verovala u to što radim. Toliko sam verovala da sam posle par meseci, zatvorila tada već razradjeni posao butika, i krenula u novo, nepoznato, sa malo znanja o krojenju, šivenju, prodaji jastuka.

Za početak sam napravila Web stranicu www.heljda.co.rs, u kojoj sam postavila sve svoje proizvode, fotografije, tekstove, moje original, vdeo snimke, koje sam sama montirala. Radila sam sve sama, krojenje, šivenje, punjenje jastuka, pravila reklame.

Vrlo brzo se moja web stranica našla na prvoj strani pretraživača na googlu, i tako se sve zavrtelo u pozitivnom smislu i ostvario se moj san, da imam posao koji ću da volim.

Sedam godina ovo radim i ne prodje dan a da se ne zahvalim bogu što imam posao koji volim.

Kupci to osete pri kupovini jastuka. Sve se radi kao da radim za sebe. Materijali su kvalitetni, 100 pamuk, posle šivenja, se sve pere i pegla. Na željenu adresu, jastuci stignu, čisti i mirišljavi. Sada se više i ne reklamiramo, jer sada nas zadovoljni kupci reklamiraju.

Sa mnom u procesu proizvodnje, radi i Tanja, koja šije, Imam i još tri osobe iz moje porodice koje pune jastuke, i šiju.

Jastuci se prodaju širom Srbije, u sve naše bivše republike, mada tu postoji problem jer poštarina je veoma visoka. Dalje, jastuci su prodavani, u Kanadu, Nemačku, Francusku...

Na žalost, za sada nemamo izvoz ali to je jedan od novih izazova, za koji sam ja spremna, samo čekam da se javi prava firma koja će prepoznati kvalitet i dobrotvornost jastuka. Moja želja je da se jastuci nadju na rafovima IKEA, prodavnice.

Jastuci od heljde su se koristili još od pre šest vekova, što pokazuje njihovu delotvornost. Ljuspica od heljde sadrži silicijumsku kiselinu koja ne dozvoljava razvoj  mikroorganizama, pa je jastuk sterilan, nema grinje, bezmirisan i glava se ne znoji. Jastuci su dokazano antialergiski i anatomski.

Jastuk „Antihemoroid“ je specijalno dizajniran sa rupom u sredini, ublažava pritisak na osetljivim oblastima dok sedite, pa je stoga idealan za ljude koje imaju analne bolove, hemoroide, fisura, prostatitis, za trudnice, kod preloma trtične kosti, bol u trtičnoj kosti.

Njega prate, supozitorije na bazi kurkume i krema na bazi ulja, za hemoroide. Da kažem da su recepture za ove ajurvedke kreme, isključivo moje, i nastale su sasvim slučajno, a recept je došao kao da je pao sa neba. Napravila sam ih bez razmišljanja, intuitivno. To su proizvodi za koje pacijente kažu da su im jedino moje kreme pomogle, od svih ostalih melema iz apoteke.

Tu su i kreme za dekubitus, za duboke rane na bazi nevenovog ulja i hajdučke trave. One u kombinaciji sa jastukom za dekubitus, daju odlične rezultate u lečenju od rane nastale, posle dugog ležanja.

Osim posla sa jastucima, ja u slobodne vreme se bavim i organskom proizvodnjom povrća i voća, na svom malom imanju, nedaleko od grada. To je moja najveća ljubav, priroda i darove koje nam ona daje. Druga ljubav je kulinarstvo, gde takodje sam nezamenijiva, ali u mojim čarolijam za sada mogu da uživaju samo moji prijatelji. Znate, ja uvek kažem: Ili si za sve, ili si za ništa. E, ja sam žena za sve, i tako kada radite sve sa puno ljubavi, to ljudi osete, i vi ste pobednik, i vas ne zanima konkurencija, ne bavite se sa konkurencijom, već sobom. Kada se bavite sa sobom, sva energija i uspeh ide ka vama, ne rasipa se okolo. Živim i radim tako od svoje 18 godine. Verujem u sebe i ono što radim. Ne idem utabanim stazama, ja stazu pravim sama.

Roza knežević

 

 

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120