Spelta antidekubitus jastuk

spelta antidekubit jastuk sa rupom
spelta antidekubit jastuk sa rupom

Novo! Antidekubitus jastuk ispunjen ljuspama organski gajene spelte.

Cilj andidekubitus programa je da se pomoću njega preventivno deluje na sprečavanju nastanka, jer je lečenje nastalog dekubitusa, skup i dugotrajan proces. Dekubitusi su najzastupljeniji u  bolnicama, socijalnim ustanovama (gerontološki centri) i neretko u kućnim uslovima, obično u toku prve dve nedelje lečenja osnovne bolesti.

Dekubitus nastaje na mestima gde koža trpi najveći pritisak.

Zbog njihovog nastanka se produžava bolničko lečenje pacijenta,  troškovi lečenja i povećava se vreme koje medicinsko osoblje provodi oko ovog pacijenta.

Kod ovakvih pojava  od velike važnosti  je adekvatna nega, redovnija promena položaja pacijenta, (odprilike na manje od dva sata).

Dekubitusi se dele u pet stadijuma u zavisnosti od dubine oštećenog tkiva.

I stadijum - Pojava crvenila sa edemom koji nastaju kada pacijent leži 2-3 sata na istom mestu, ne pomerajući se. Pacijent oseća bol, svrab i toplotu u području pritiska. Nema ranu, a crvenilo se ne povlači tokom 24 sata.

II stadijum - Na zahvaćenom delu kože a delimično i potkožnom tkivu, pojavljuju se mehurići.Koža počinje da dobija purpurno plavu boju. Oštećenja još nisu konačna.

III stadijum – Koža dobija smedju boju i nekrozu tkiva. U ovom stadijumu je obavezna pojava infekcije. Dalje koža poprima sve više crnu boju i postaje vrlo suva. Klinički,ovaj stadijumu karakteriše pojava kratera, sa ili bez okolnog tkiva i značajna oštećenja tkiva.

IV stadijum - Karakterišu duboki čirevi, sa potpuno razorenim mišićima i vidljivim delovima kosti. Infekcija je i dalje sve prisutnija.

V stadijum- Stadijum u kome se čirevi ubrzano šire i sada tkivo i kosti su potpuno uništeni, nema ih.

Dekubitusi se mogu pojaviti na različitim delovima tela, ali neka mesta su uobičajena za pojavu dekubitusa. Regioni kukova i zadnjice su najčešća mesta gde se dekubitusi javljaju.

Prednjače krsni predeo, sedalni predeo i kuk. Donji ekstremiteti su drugi po redu po učestalosti i to: pete, prsti na nogama, ramena i kolena.

Dekubitusi su obično na koštanim delovima tela, tamo gdje su kosti blizu površine kože i gdje je koža pritisnuta na tvrdu podlogu kao što je stolica ili dušek.

Pristup u tretmanu dekubitusa zavisi od dubine dekubitusa. Pored opštog tretmana koji podrazumeva ishranu  visokokaloričnu i visokoproteinsku, bolesniku se primenjuje i lokalni tretman.

To znaći da se radi preraspodela pritiska na kritičnim područjima, podmetanjem specijalno dizajniranim jastučićima i upotrebom antidekubitalnih ležajeva ili prostirki. Okretanje pacijenta na što manjim vremenskim intervalima.

Kod dekubitisa važi ona izreka i treba je se pridržavati: BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI!

 Jastuci su punjeni ljuspicama od organski gajene spelte. Materijal u kom su ljuspice smeštene je od nepromočivog materijala koji diše. Navlaka za jastuk je od 100% pamučnog materijala.

 Za razliku od drugih punjenja, ljuspice od spelte se ne sabijaju, ne zagrevaju, slobodno slede naša pomeranja i tako masiraju deo tela koji tretiramo.

 Visok sadržaj silicijumske kiseline sprečava razvoj mikroorganizama pa je time jastuk sterilan, i antialergijski. Krupne ljuspice spelte imaju osobinu da se pod pritiskom razmeću i stvaraju slobodnu cirkulaciju vazduha.

Ova vrsta jastuka se preporučije kod osoba koje moraju dugo da leže i one koje koriste invalidska kolica i dugo sede.

Koristite ovo jastuče kao preventivu. BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI !

Napomena: Jastuke nemamo u ponudi

 

   

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120