Heljda, bezglutenska ishrana

 

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i nekih drugih žitarica, kao što su: raž, ječam, zob. To su žitarice koje su u manjoj ili većoj meri zastupljeni u svakodnevnoj ishrani.

Heljda koja je nalik žitarici (inače spada u zeljaste biljke) ne sadrži gluten, pa je zato lako probavljiva. U ishrani se koristi zrno i brašno od heljde. Za više informacija o blagodetima heljde kliknite: O heljdi

Gluten može da izazove alergisku reakciju, ili intoleranciju, koja se u najtežem obliku naziva Celijakija. Celijačna bolest je urodjena alegriska bolest tankog creva na gluten. Gluten stvara problem s varenjem i samo se delimično svari. Nerastvorljiv je u kiseloj sredini (želucu), a hrana se preobraća u organsku materiju u crevima.

Glutenska hrana nedovoljno sažvakana, glavni je uzrok crevnih zapaljenja i alergija. Gluten oslabljuje zidove tankog creva, delujući na male resice (kao turpija) koje se nalaze na sluznici i koje preuzimaju hranljive materije. Oštećene crevne resice imaju umanjenu sposobnost za apsorpciju hranljivih materija.

Kada su crevne resice oštećene, prirodno organizam stvara zaštitni sloj sluzi, koji čini još težim prolaz hranljivih materija kroz crevni zid. Tako hrana koja sadrži gluten, posebno pšenični, uzrokuje bolesti slabog varenja.

Celijačna bolest zahteva bezglutensku ishranu tokom celog života. Kada ne unosimo hranu koja sadrži gluten, ubrzo dolazi do oporavka sluznice creva i crevnih resica.

Ne samo pšenične namirnice već i preradjevine i mnoge druge namirnice sadrže gluten!

Aditivi, konzervansi, stabilizatori koji se nalaze u lekovima, sredstvima za održavanje higijena usta i obradjenoj hrani su skriveni izvori glutena. Zato dobro obratite pažnju na deklaraciju proizvoda!

Roza, kraljica heljde

 

Proizvode možete poručiti i putem telefona/SMS-a na: 063/440-120