Recepti

Plastični paradajz

Ja sam dete odraslo u poljoprivrednom kraju u Makedoniji, tačnije tamo gde su najveći proizvodjači paradajza. To je Drenovo, opština Tikveš.

Moji roditelji su imali osrednju njivu na kojoj smo gajili paradajz za naše potrebe a i za pijacu. Pamtim da, paradajz kada sazreje ako se za par dana ne ubere prvo popuca od zrelosti, pa onda počne da trune. Ako se na vreme ubere i odnese kući, takodje za par dana počne da trune. Tako je bilo sa svim vrstama voća i povrća. O ukusima da i ne govorim.

Integralni hleb

Ima li neko da ne voli domaći hleb, hm? Ja volim da ga pravim i da ga pojedem. Miris kuhinje kada se peče hleb je neodoljiv.

Pre neki dan na jednoj Fb stranici naidjem na fotografiju sa hlebom i primetim jednostavan recept ispod slike.

Napravila sam hleb koji je nalik kao taj na slici, ali ja sam malo modifikovala recept po mome ukusu.

Evo ga recept, za koji se ne treba striktno držati, već ga menjajte po vašoj želji.

 

ljute paprike

Ove jeseni, pa sve do sada u Novembru, pobrala sam iz moje bašte poveću količinu, ljutih papričica, raznog oblika i ljutine.

Volim ljuto i to baš ljuto, ljuto i ne smeta mi uopšte, već mi mnogo prija.

Ključni sastojak ljutih paprika je capsaicin, za koji naučnici tvrde da je odličan kod srčanih obolenja i cirkulacije. O tome koliko je važan sastojak kapsaicin imate da pročitate brojne članke na googlu.

Lekovita ljuta supa

Hipokrat je rekao: “Neka ti hrana bude lek, a tvoj lek neka ti bude hrana”.

Tako je meni danas došlo intuitivno da u povrtnu supu iseckam malo ljutih papričica – feferona, čili. U svojoj organskoj bašti imam više vrsta ljutih papričica i mnogo ih volim. Koristim ih redovno u svojoj ishrani, za doručak, ručak i večeru. Nezamislivo mi je da obrok bude bez ljutih paprika.

Ovih dana imam prehladu i ljutina mi veoma odgovara za sinuse. Eksperiment sa supom je dao odlične rezultate: za par minuta sam prodisala na nos!

 

Zdrava slatka voćna poslastica

Voća u izobilju, pa se samo nešto pravi. Ako imate kući pavlaku, dodajte maline, jostu, višnje, pošećerite, malo izmiksajte i prohladite. 

Odlično i bolje od sladoleda.

Ja sam u pavlaku kratko izblendirala jostu, maline i fruktozu kao sladilo. 

Roza

Ogrozde

Kada vam dosadi sos od višanja, napravite od ogrozda. Sada je sezona ogrozda (ogrozli) i višanja, pa izvoljevajte malo sos sa višnjama, malo sa ogrozdama. Podjednako se prave i ukusi su im slični.

Recept: skuvajte ogrozde u vodi, kao kompot (možete da ih presečete na pola) i dodajte šećera po želji.  Kada smekšaju, (a to se desi veoma brzo) napravite malu zapršku od ulja i brašna. Dodajte u skuvani kompot i eto ga sos od ogrozdi.

aceto balsamico

U mojoj bašti, ima mnogo vrsta bosiljka, a i drugog začinskog bilja. Volim te začinske biljke, njihove mirise i ukuse, pa stalno idem od jedne biljke do druge, mirišem, grickam, pa istrljam ruke i dugo mirišem svoje ruke...itd. Kako nam dolazi sezona paradajza, krastavaca i raznog drugog povrća, napravila sam zdravo salatno sirće, gde najviše je zastupljen bosiljak.

sarmice sa blitvom

Obavezno pravite, jer je mnogo ukusno !

Recept:

Obarite pirinač i ostavite sa strane. Potopite sojine ljuspice i ostavite sa strane.

Propržite jedan crni luk, dodajte sitno seckane drške od blitve i pržite sa malo vode da se drške smekšaju. Kada su mekane dodajte soju i pirinač, posolite i pobiberite. Ovde umesto soje možete da dodate skuvano zrno heljde. Možete i samo zrno heljde bez pirinča. Ma, možete da pravite razne kombinacije u zavisnosti šta više volite.

Salata od krastavaca sa rukolom i keselim mlekom

Predivna osvežavajuća salata sa rukolom i krastavcima.

Recept:

Sitno iseckamo krastavce, dodamo kiselo mleko, malo maslinovog ulja, soli, seckanih oraha, (ako ih nemata, nemora da se dodaju) i naseckane rukole, onoliko koliko želite. Ja sam stavila mnooogo. Ima se može se, puna mi je baštica.

Dobro promešajte i odmah pojedite, hahaha :-)

Mnogo ukusno i zdravo, zdravo :-)

Roza

Blitva i heljda

Kakva šteta ne jesti blitvu! Kažu: Pa neću valjda da jedem tu travurinu, hahahhhah. Neki neće, a ja mnogo volim blitvu, često je koristim u ishrani i imam je u dvorištu.

Recept:

Skuvajte par krompirića, ogulite i iseckajte na kolutiće.

U posebnu posudu skuvajte zrno heljde, koje će da zameni meso. Procedite, ostavite sa strane. Znajte da zrno heljde veoma brzo se skuva.

Iseckajte jednu glavicu crnog luka, prodinstajte. Dodajte seckanu blitvu i kratko propržite, dok ne ispari voda od lišća.

Pages