Recepti

kinoa recepti

Zdravi recepti, koji se za kratko vreme spremaju, a veoma su ukusni. 

Pokušaću da ono što ja kuvam sebi, kratkim videom prenesem do sve one koji su vegetarijanci. 

Videa nisu doterivana, nije mi cilj da to bude kao sa tv-a, sve sterilno i čisto, već da povatate ideje i sami doterate recept po vašem ukusu. 

Biće što je moguće kratak video, jer i ja sama ne volim predugačke snimke i suvišna objašnjenja, koja nemaju kraja. 

Roza

Ovaj sos, je za sve one koji vole i mogu da jedu ljuto. Jela sam na Tajlandu, i mnogo je ukusno. Krckavo, ljuto, lepljivo, karamelizirano, aromatično, neodoljivo, otvara apetit, hahaha

Ako želite da ublažite ljutinu, dodajte jednu do dve slatke sveže crvene paprike, samlevene zajedno sa ljutim. 

Pazite da se ne preprži previše, jer će na kraju biti, tvrdkasto. 

Volim ljuto, proizvodim u svojoj bašti beli luk i ljutih papričica, pa zato sve ovo i pravim. 

Roza-Heljda

zdravo slatko od malina bez šećera

Recept:

Maline operite, dobro ocedite i stavite u posudu za kuvanje, bez vode. Dodajte kašiku tečne vanile i pustite da se kuva na srednjoj temperaturi. Povremeno šerpu protresati i blago promešati maline. Skuvane su za 15-tak minuta, tačnije kada voda ispari. Sipati u teglicu, zatvoriti poklopac i okrenuti teglu od naopačke da odstoi 2 minuta, da se tegla vakumira. Vratite teglu u normalno stanje i čuvajte na hladno i tamno mesto.

Zdravo, ukusno, bez šečera, pogodno za dijabetičare. Pun ukus malina!

krompir paprikaš

Ovo preukusno jelo, znaju svi da naprave, a, ja samo da podsetim i napišem recept za one mlade domaćice, koje tek sada poćinju da kuvaju.

Ovo jelo ne bi bilo tako ukusno, da nisam napravila domaće rezance, koje su najukusnije, od svakakvih najskuplih testenina u prodavnicama. 

Recept:

Na masnoći propržimo sitno seckanu veću glavicu crnog luka. Luk ne treba da se preprži, već da bude staklaste boje. Dodamo 4-5 krompira srednje veličine, seckan na krupnije kocke, šargarepu seckanu na kružice, lovorov list, i ko želi doda suve ljute papričice. 

limun torta

Recept:

Izmutite 8 žumanjaka, sa 180grama šećera. Dodajte 140 grama brašna, jedan iscedjeni lumun zajedno sa izrendisanom korom, i na kraju dodajte 8 belanca, koje smo pre toga izmutili u čvrst sneg.

Dobijenu masu sipamo u pleh na pek papiru i pečemo na 180 stepeni.

Kada se piškotica ispeče, isečemo je na tri jednaka dela.

Krem:

Špagete sa tunjevinom, brokoli, i sušeni paradajz

Na maslinovom ulju, propržite krupno seckan beli luk. Dodajte sitno iskidan na cvetiće brokoli. Kada se to kratko proprži, dodajte iz konzerve sa tunjevinom onu masnoću ili vodu. Dodajte i malo one vode u kojoj su se kuvali špagete. Stavite seckani sušeni paradaz, a, ako nemate, izostavite ga. Dinsta se kratko i doda se par kašika pire od paradajza.

Kada se lepo sve sjedini, dodamo tunjevinu.

Sve to pomešamo zajedno sa špagetama. Po želji možemo da dodamo još narendanog sira parmezana, i promešamo da se parmezan otopi i da onaj kremast ukus špagetama. 

turšija bez konzervansa

Jednostavan, jeftin, zdrav način za fermentisanje zimnice. Bez sirćeta, bez konzervansa, bez vinobrana. 

Fermentisana hrana sadrži više C vitamina (setite se kiselog kupusa, koji se fermentiše samo sa slanom vodom), i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Takva hrana obiluje probioticima, pa nam nisu potrebni probiotici iz apoteke. 

Evo recepta:

Razmutimo u 1L vode, 1 supenu kašiku soli. Ako imate mogućnosti, neka ta voda bude flaširana, jer hlor ubija bakterije koje treba da naprave vrenje. 

lavanda

Ulje od lavande, pravimo kao i ono što smo pravli od kantariona. Uberemo cvet lavande, bez one drške, stavimo u teglu i nalijemo sa maslinovim uljem. Teglu iznesemo na sunce. Posle dve do tri nedelje, procedimo ulje kroz gazu. Ulje čuvamo u tamne bočice. 

Velika je radost napraviti domaće ulje. Mirisaće vam cela kuća. O, dobrobitima ulja od lavande, neću da pišem, jer je prepun internet sa ovom informacijom. 

kantarion cvet

Evo, potopljeni cvetovi kantariona, u maslinovom ulju. 

Treba još samo da odstoje, tri do četiri nedelje, na suncu. Onda se ulje procedi kroz gazu. Krajni rezultat je da smo dobili domaći macerat.

Sve što sami napravimo, ima mnogo bolji efekat, jer smo uložili našu energiju i ljubav u taj macerat. A, o mirisu u kući dok kidamo cvetiće, da i ne govorim ;-)

Roza

Lišče od cvekle

Mnogi znaju, a još toliko i ne znaju da je lišće od cvekle, zdravije i od samog korena. 

Koristi se kao što koristimo spanać, blitvu, i razne druge salate. Lišće je veoma dekorativno i odličnog je ukusa, pa tako je idalno za salate. Možemo da pravimo i razna jela, priloge...

Ja sam danas pravila salatu od lišća cvekle, zelene salate, vlašca i mladok luka. 

Pored obilja vitamina i  minerala, sadrži i aminokiselinu Triptofan koja je osnova za izgradnju serotonina, koji je odgovoran za naše raspoloženje. 

Eto, jedemo zeleno, budemo zdravi i veseli. 

Pages