Recepti

laka salata od sočiva

U, Makedoniji se sočivo zove leća. 

E, pa evo jedna salatica od leća.

Skuva se sočivo i naseckani crni luk zajedno. Količinu odredite sami.

Kada je skuvano, a to bude veoma brzo, procedite i ohladite. Potom dodajte sitno seckani crveni luk za salate, zelenu papriku, čili papriku po želji, ulje, so.

To je to, a ko želi može da doda i malo limuna i još neki začin.

Dole na slici je paprika iz mog dvorišta i cela kuća mi miriši na papriku. Na drugoj slici je moja nova prijateljica Naomi Mori iz Tokija. Učim je da bere povrće u bašti.  

 

Roza

kolač od kupina

Priprema:

Umesite testo od, 300gr brašna sa 200 grama putera (ja sam koristila puter gi), malo soli, 1 žumance, 120 grama šećera. Ostavite da odstoi oko pola sata u frižideru.

Blitva na Rozin način

Jednostvan brzi recept od blitve. Vreme za pripremu ovog ukusnog ručka je oko 15-20 minuta,

Blitva, spanać, kelj obnavljaju moždane ćelije, naučno dokazano na univerzitetu u Čikagu. Utvrdili su da osobe koje  su jeli zeleno povrće imale mozak jedanaest godina mladji od ostalih koji tu vrstu povrća nisu jeli. 

Pritom, ovo jelo ne traži skoro nikakav novac, a veoma je ukusno. 

Turski sutlijaš

Spremamo se da putujemo u Istanbul, pa malo pregledavam po internetu šta to imaju u ponudi da se jede. E, imaju svašta i sve mi se dopada.

Danas sam napravila čuveni turski sutlijaš, evo ga recept:

Jedna šolja sredne veličine, pirinča kuva se sa tri iste takve šolje vode.

Kada je pirinač skoro gotov doda se 1,5 šolja mleka, suvo groždje, vanil šećer i 7 kašika šećera. Kuva se još par minuta, i kada vidimo da je zrno skuvano, dodamo polovinu praška za puding, od vanile. Dobro promešamo, i to je to.

Sipamo u činijice i po želji pospemo sa cimetom.

Roza

brašno od heljde i ljuspica

Heljda ne spada u grupi žitarica, ne sadrži gluten, već sadrži protein koji je sličan glutenu. Nazivaju je i crnim žitom, a ustvari je zeljasta biljka, srodna biljci rabarbara. Semenka se sastoi iz dva dela, unutrašnje zrnce koje se koristi u ishrani i spoljna ljuspa, opna koja se koristi za punjenje jastuka.

Očišćeno zrno od ljuspe, sadrži obilje minerala i vitamina, ugljene hidrate, belančevine, protein,

U ishrani koristimo,  zrno za pravljene razna variva i brašno.

pečeni beli luk

Evo, jedan zdrav namaz koji se brzo sprema, mnogo je ukusan, i jeftin.

Ovo je odličan način kako da pojedemo veću količinu belog luka, a da nam pritom nije muka smiley

lek za bronhitis

Provereno!

Malo sam kašljala, pa sam krenula u potragu za prirodnim lekom. Prepuno članaka i recepata na internetu, ali mi se ovaj činio najjednostavnijim. Na Somborskoj pijaci je jedan prodavac crne rotkve stavio karton sa natpisom " KADA LEKAR KAŽE GOTOVO JE". Što u prevodu znači, ako ti crna rotkva ne pomogne, neće ništa...

mung pasulj, klice

O, ovim klicama sam već pisala ali nije na odmet da se podsetimo. Uradila sam par fotografija od semenke pa do woka. 

Možete da ih jedete već posle dva dana, a da bi narasle ovoliko potrebno im je nedelju dana, znanje, iskustvo i ljubav prema semenkama, inače nema ništa od klica :-)

Jedite ih sveže, kratko propržene, kao dodatak raznim salatama, stavite na sedviče.... ma, svakako ih jedite.

Evo ga i link sa receptima: klikni

Roza

testenina školjka

Evo, ovako odprilike ide recept:

Izdinstajte veću glavicu crnog luka i dodajte sojine ljuspice prethodno natopljene u vodi, oko 150 grama. Promešajte, stavite mleveni biber, posolite i dodate neko začinsko bilje, koje ide u sosove za špagete.  

Pages