O heljdi

Porno hrana

 

Nedavno sam na poklon dobila časopis “GASTROmag“, od njihove urednice. Ovaj magazin nema da se kupi u slobodnoj prodaji, već po sistemu pretplate. Iza ovog magazina o gastronomiji, stoji Kulinarska federacija Srbije.

Elem, ovde sam naletela na članak pod nazivom “PORNO HRANA“! Kako sam ja pametnica, znala sam odmah o čemu je reč, ali evo da i vama objasnim, o čemu se radi ako do sada niste negde naleteli na ovakav naslov.

 

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i nekih drugih žitarica, kao što su: raž, ječam, zob. To su žitarice koje su u manjoj ili većoj meri zastupljeni u svakodnevnoj ishrani.

Heljda koja je nalik žitarici (inače spada u zeljaste biljke) ne sadrži gluten, pa je zato lako probavljiva. U ishrani se koristi zrno i brašno od heljde. Za više informacija o blagodetima heljde kliknite: O heljdi

Zrno heljde

 

Podsetnik o lekovitosti heljde:

Heljda je namirnica koja se zbog svog specifičnog sastava preporučuje kod:

 

1.     Proširenih vena i pucanje potkožnih kapilara,

2.     Ublažava hemoroide i jača vezivno tkivo,

3.     Štiti srce i krvne sudove,

4.     Snižava LDL (loši holesterol),

5.     Lako probavljiva, pa se zbog toga najviše preporučuje deci,

Heljda i njene nutritivne vrednosti

Heljda je jedan od najboljih izvora visoko kvalitetnih I lako svarljivih proteina, biljnog carstva. Njenih apsorbovanih 74% proteina je čine odličnom u zameni za meso. Takodje sadrži visok procenat ugljenih hidrata (80%), bogata je antioksidantima, brojnim mineralima I vitaminima, kao što su cink, baker, I nijacin. Sve to čini heljdu idealnim sastojkom za širok asortiman prehrambenih proizvoda. Heljdin skrob može da posluž kao alternativa masti u odredjenim namirnicama.

Heljda, (Fagopyrum sagittatum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota-(Polygonaceae). Poreklom je iz Severne Indije, pod nazivom ”Crni pirinač”. Heljda cveta u raznim bojama i nijansama, od belo crvenkastih do žućkasto zelenkastih mirišljivih cvetova. Cvetanje biljke traje dugo a cvetovi su bogati nektarom i polenom, pa u zavisnosti od vremenskih uslova, pčele mogu da sakupe i proizvedu veliku količinu meda. .Plod je zrno trouglastog oblika koje služi za ljudsku ishranu.